Symptomer på samsynsfejl

Fælles for de såkaldte motoriske samsynsfejl er, at du meget hurtigt bliver træt og føler dig udmattet. Tilstanden kender de fleste af os i virkeligheden ret godt fx efter en lang og travl arbejdsdag, hvor generne indtræder sidst på aftenen. Det er helt normalt og betyder at du trænger til at sove.

Afhængig af sværhedsgrad og belastning kan samsynsfejl bringe dig i samme situation efter få timers arbejde og i sjældne tilfælde efter blot få minutter.

Generne stiger i intensitet i takt med belastningstiden, og du vil have behov for hyppige pauser og måske opleve en følelsen af opgivenhed. Tvinger du dig selv til at fortsætte arbejdet, begynder det gradvist at blive sværere at fiksere stabilt. Tekst kan blive sløret eller dobbeltkontureret, og du taber meget let koncentrationsevnen og må oftere læse forfra. Øjnene begynder at føles trætte og tunghed i hovedet eller egentlig hovedpine (især i panderegionen) melder sig. Dobbeltsyn indtræder måske. Herfra kan der opstå svimmelhedsfornemmelse, og du kan føle dig rigtig dårlig tilpas.

Mange andre tilstande i kroppen kan give lignende symptomer. Men et vigtigt fællestræk ved samsynsfejlene er – ligesom ved normal træthed – at hvile altid lindrer, og at en god nats søvn som regel får generne til at forsvinde. 

Samsynsfejl kan optræde i forskellige kombinationer og former samt i forbindelse med en anden diagnosticeret sygdom. Symptomerne er langt fra altid klare, så hvis du oplever et mønster som beskrevet ovenfor, bør du få en grundig samsynstest hos en erfaren fagperson. Det er ofte muligt at få rigtig god hjælp til at løse problemet, hvis du generelt har et godt helbred. Det er altid en god idé at kontakte din læge eller en øjenlæge, hvis du har mistanke om, at du fejler noget.